Lastensuojelun tukitoimet lapselle
Lastensuojelulain mukaan lastensuojelun asiakkuuden tarpeellisuutta arvioitaessa on keskeistä selvittää, vaarantavatko lapsen kasvuolosuhteet tai lapsen käyttäytyminen lapsen terveyttä tai kehitystä siten, että lapsi tarvitsee lastensuojelulain mukaisia palveluja ja tukitoimia. Huostaanotto on mahdollista ainoastaan silloin, kun lapsen hyvinvoinnin arvioidaan olevan vakavasti vaarantunut, eikä lievemmät tukitoimet ole riittäviä.
Lastensuojelun asiakkuus aloitetaan, jos sosiaalityöntekijä palvelutarpeen arvioinnin perusteella katsoo, että lapsen olosuhteet vaarantavat lapsen kehitystä tai lapsi itse vaarantaa kehitystään ja/tai jommankumman edellytyksen lisäksi lapsen katsotaan tarvitsevan lastensuojelulain mukaisia palveluja ja tukitoimia. Kun lapsi on lastensuojelun asiakas, hänelle on tehtävä asiakassuunnitelma. Lähtökohta on, että suunnitelma laaditaan ja tarkistetaan yhteistyössä lapsen ja huoltajan, sekä tarvittaessa lapsen muun laillisen edustajan, vanhemman, lapsen hoidosta ja kasvatuksesta vastaavan taikka lapsen läheisen henkilön kanssa. Asiakassuunnitelmaan kirjataan ne seikat, joihin lastensuojelutoimin on tarkoitus vaikuttaa, lapsen ja perheen tuen tarve, ne palvelut ja toimet, joilla tuen tarpeeseen vastataan, sekä tavoitteet ja niiden toteuttamisen aika-arvio.
Varsinainen lastensuojelun tuki lapselle ja perheelle järjestetään ensisijaisesti avohuollon tukitoimenpitein, ellei lapsen etu muuta vaadi. Sosiaalihuollolla on velvollisuus järjestää viipymättä avohuollon tukitoimia, kuten sosiaalipalveluita ja muita tukitoimia silloin, kun lapsen kasvuolosuhteet vaarantavat tai eivät turvaa lapsen terveyttä tai kehitystä taikka kun lapsi vaarantaa terveyttään tai kehitystään omalla käyttäytymisellään.
AVOHUOLLON TUKITOIMET LAPSELLE
Avohuollon tukitoimilla tarkoitetaan esimerkiksi lapsen tai nuoren toimeentulon, koulunkäynnin ja harrastustoiminnan turvaamista sekä koko perheen tukemista ja kuntoutusta. Avohuollon ensisijaisena tarkoituksena on edistää ja tukea lapsen kehitystä. Avohuollon tukitoimet liittyvät myös vanhempien kasvatustehtävän tukemiseen ja ohjaamiseen, mutta lapsen on oltava tukitoimien keskiössä. Tukitoimet perustuvat lapsen ja vanhempien suostumukseen, ja ne toteutetaan yhteistyössä heidän kanssaan.