Syytettynä rikoksesta?
Rikosprosessi alkaa esitutkinnalla. Esitutkinnassa poliisi kuulustelee rikoksesta epäiltyä, asianomistajaa sekä todistajia. Esitutkinnasta laaditaan esitutkintapöytäkirja, johon rikoksesta epäillyllä on mahdollisuus tutustua. Tämän jälkeen syyttäjä harkitsee esitutkinta-aineiston perusteella, tuleeko rikoksesta nostaa syyte. Syyte nostetaan, jos rikoksesta epäillyn syyllisyyden tueksi on olemassa riittävästi näyttöä eli todisteita.
Rikoksen käsittely käräjäoikeudessa
Mikäli syyttäjä on päättänyt nostaa syytteen, rikosasia käsitellään käräjäoikeudessa. Käräjäoikeus antaa asiasta tiedon rikoksesta syytetylle ja muille asiaan osallisille sekä ilmoittaa muun muassa rikosasian käsittelypäivän, teon, josta syytettyä syytetään sekä todisteet, joita syyttäjä aikoo oikeudenkäynnissä esittää. Lisäksi vastaajalle ilmoitetaan myös mahdolliset vahingonkorvausvaatimukset.
Oikeudenkäynnissä syyttäjä esittää syytteen sekä muut vaatimuksensa, asianomistaja esittää vaatimuksensa vahingonkorvauksista ja rikoksesta syytetty oman vastauksensa esitettyihin vaatimuksiin. Lisäksi oikeudenkäynnissä käydään läpi kirjalliset todisteet sekä kuullaan asianosaisia ja todistajia. Oikeudenkäynti päättyy loppupuheenvuoroihin, joiden jälkeen käräjäoikeus tekee päätöksen rikosasiassa. Tuomiossa käräjäoikeus päättää, onko rikoksesta syytetty syyllistynyt rikokseen. Mikäli näin on, määrää tuomioistuin syytetylle rangaistuksen sekä mahdollisesti korvattavan vahingon määrän. Syyte voidaan myös hylätä, jos asiassa esitetty näyttö ei riitä tuomitsemiseen. Tuomio voidaan julistaa heti istuntosalissa tai vasta myöhemmin kirjallisesti käräjäoikeuden kansliassa.
Lainvoimainen tuomio rikoksesta
Mikäli rikoksesta syytetty tuomitaan rangaistukseen ja käräjäoikeuden antamaan tuomioon ei haeta muutosta, tulee tuomio lainvoimaiseksi ja se pannaan täytäntöön. Tämä tarkoittaa sitä, että rikoksesta tuomittu alkaa suorittamaan hänelle määrättyä rangaistusta (esimerkiksi sakkorangaistus tai vankeusrangaistus) ja on velvoitettu maksamaan tuomitut vahingonkorvaukset rikoksen uhrille. Jos rikoksesta tuomittu on tyytymätön käräjäoikeuden langettamaan tuomioon, voi tuomiosta valittaa seuraavaan oikeusasteeseen eli hovioikeuteen laissa säädetyn valitusajan kuluessa.
Lakimies ja asianajaja auttavat myös rikoksesta epäiltyä
Rikosprosessissa rikoksesta syytetyn kannattaa kääntyä asianajajan tai lakimiehen puoleen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Asianajaja tai lakimies voivat avustaa rikoksesta epäiltyä jo esitutkinnan aikana suoritettavissa kuulusteluissa sekä myöhemmin rikoksesta syytettyä käräjäoikeuden istunnossa.
Asiantunteva avustaja auttaa antamaan vastauksen syytteessä esitetyille seikoille, avustaa tuomioistuimen käsittelyssä ja varmistaa sen, että käräjäoikeudelle tuodaan esiin esimerkiksi vastaajan syyttömyyttä tukevat seikat, onko syyteen teonkuvauksen mukaiselle teolle riittävää näyttöä sekä mahdolliset lieventävät asianhaarat. Tärkeää on myös ottaa kantaa mahdolliseen rangaistukseen. Asianajotoimisto Lakinainen tarjoaa asiantuntevaa apua rikoksesta syytetylle oikeusprosessin kaikissa vaiheissa ja avustaa tarvittaessa myös valituksen laatimisessa sekä asian käsittelyssä ylemmässä oikeusasteessa.