Yksinhuolto vs. yhteishuolto
Kenelle lapsen huoltajuus kuuluu? Kuka päättää huoltajuudesta?
Vanhempien eron sattuessa lapsen huoltajuus herättää usein kysymyksiä. Käänny asianajajan puoleen heti, jos avioeroon ja lasten huoltajuuteen herää kysyttävää. Lapsen normaali kasvu voi häiriintyä, mikäli tilanne ehtii kärjistymään ja epäselvässä tilanteessa odotetaan liian pitkään apua.
Jos molemmat vanhemmat ovat lapsen huoltajia, heidän parisuhteensa päättyminen ei vaikuta automaattisesti huoltajuuteen. Kumpikin vanhemmista säilyttää siis erosta huolimatta asemansa lapsen huoltajana. Huoltolain perusperiaatteena on vanhempien yhteisen huollon ensisijaisuus, vaikka vanhemmat asuisivatkin erillään. Yhteishuolto velvoittaa huoltajat yhteistoimintaan lasta koskevissa asioissa. Tämä merkitsee sitä, että huoltajien tulee tehdä yhdessä päätökset lasta koskevissa merkittävissä asioissa. Mikäli esimerkiksi vanhempien riitaisuus estää heidän yhteistoimintansa, se voi merkitä lapselle tärkeiden päätösten estymistä tai viivästymistä.
Huoltomuodon määräytymiseen vaikuttavat vanhempien käytös ja huoltoon liittyvä toiminta sekä ennen eroa että eron jälkeen. Valinta näiden vaihtoehtojen välillä riippuu siitä, kykenevätkö vanhemmat yhteistoimintaan lasta koskevissa asioissa ja onko valinta lapsen edun mukainen.