Edunvalvontavaltuutus
Edunvalvontavaltuutuksen laatimisella voit varautua ennakollisesti toimintakykysi mahdolliseen heikkenemiseen tulevaisuudessa. Toimintakyky voi heikentyä sairauden, henkisen toiminnan häiriintymisen, heikentyneen terveydentilan, onnettomuuden tai muun vastaavan syyn vuoksi, jolloin henkilö voi tulla kykenemättömäksi huolehtimaan asioistaan.
Edunvalvontavaltakirja tulee laatia ajoissa ennen toimintakyvyn heikkenemistä. Siksi ikinä ei ole liian aikasta tehdä edunvalvontavaltakirjaa. Edunvalvojan määräämisprosessi Digi- ja väestötietovirastossa saattaa kestää kohtuuttoman pitkään, jonka vuoksi edunvalvontavaltakirjalla on mahdollista nopeuttaa prosessia useilla kuukausilla. Laadimme yksilöidyn edunvalvontavaltakirjan, joka ottaa huomioon juuri sinun erityistilanteesi.
Riski yllättävään toimintakyvyn heikkenemiseen on todellinen
Toimintakykysi voi heikentyä täysin ennalta odottamattomalla tavalla esimerkiksi onnettomuudessa vammautumisen tai äkillisen sairastumisen myötä. Edunvalvontavaltuutus on suositeltavaa tehdä ajoissa iästä ja terveydentilasta riippumatta, sillä ei ole itsestään selvää, että toisen henkilön asioita pystyy hoitamaan ilman asianmukaisia valtuutuksia, vaikka kyse olisi puolisosta taikka lapsesta.
Edunvalvontavaltuutuksella voit etukäteen huolehtia siitä, että sinulle luotettava henkilö huolehtii esimerkiksi taloudellisista asioistasi, kun et itse siihen enää kykene. Lisäksi edunvalvontavaltuutuksella voit antaa valtuutetulle laajemmat oikeudet omaisuutesi hoitamisen suhteen verrattuna siihen, mitä määrätty edunvalvoja voi lain puitteissa tehdä. Edunvalvontavaltuutuksella voidaan antaa lupa esimerkiksi omaisuuden myyntiin tai vuokraukseen ilman Digi- ja väestötietoviraston lupaa. Edunvalvontavaltuutusta on mahdollista päivittää elämäntilanteiden mukaan.
Edunvalvontavaltuutukselle on laissa säädellyt tarkat muotomääräykset. Valitettavan usein meillä tulee eteen tilanteita, joissa myös muotomääräyksien vuoksi laadittu edunvalvontavaltuutus on viranomaisten toimesta hylätty. Tällöin on jo usein liian myöhäistä korjata virhettä, koska edunvalvontavaltuutusta ei Digi- ja väestötietovirastossa tutkita ennen kuin valtuuttaja on lääkärin toimesta todettu kyvyttömäksi hoitamaan omia asioitaan. Näissä tapauksissa ainoaksi vaihtoehdoksi jää edunvalvojan hakeminen, jolloin laajemmat valtuudet eivät enää toteudu. Siksi vahva suosituksemme on, että laadituta edunvalvontavaltuutus asiantuntevalla lakimiehellä tai asianajajalla, jotta pettymyksiltä säästytään!