Testamentti
Henkilön kuoltua hänen perillisensä määräytyy perintökaaren mukaan. Perintökaaren (nimitys laille, jossa säädetään perinnöstä ja testamentista Suomessa) mukaan ensisijaisia perillisiä ovat lapset (rintaperilliset) ja heidän sijaansa tulevat lasten jälkeläiset. Jos perittävä oli naimisissa tai rekisteröidyssä parisuhteessa eikä häneltä jäänyt rintaperillisiä, perii hänet aviopuoliso tai rekisteröidyn parisuhteen toinen osapuoli. Avopuoliso ei peri kumppaniaan ilman nimenomaista testamenttimääräystä. Mikäli perittävällä ei ollut aviopuolisoa tai puoliso ei ole elossa, perivät vanhemmat ja sen jälkeen sisarukset tai heidän jälkeläisensä. Mikäli nämäkään eivät ole elossa, perivät isovanhemmat, tai jos heitä ei enää ole, heidän lapsensa. Lakisääteinen perimys katkeaa tähän, eli perittävän sedät ja tädit voivat vielä periä, mutta serkut eivät. Perintö menee valtiolle, jos perittävällä ei ole elossa olevia läheisiä sukulaisia. Perintökaaren mukaista perimysjärjestystä voidaan muuttaa testamentilla.
Testamentilla voit vaikuttaa siihen, miten omaisuutesi jaetaan perintökaaren rajoissa. Testamentilla voi määrätä vaikka koko omaisuudestaan, mutta jos sinulla on rintaperillisiä, heillä on oikeus vaatia lakiosansa, joka on puolet perintöosasta. Avio-oikeuden voi sulkea pois avioehtosopimuksella, tai lahjana ja testamentilla saadun omaisuuden osalta lahjakirjan tai testamentin määräyksellä.
LAKIMIEHEN TEKEMÄ TESTAMENTTI TUO TURVAA
Testamentti on tarkasti määrämuotoinen asiakirja, jonka laatimisessa kannattaa käyttää usein asiantuntijan apua. Yleistestamentti, erityistestamentti, omistusoikeustestamentti, keskinäinen testamentti hallintaoikeustestamentti… Testamentteja on erilaisia, minkä takia on suositeltavaa kääntyä asiantuntevan lakimiehen puoleen testamentin laatimisprosessissa, välttääksesi sekaannukset ja sen mahdollisuuden, että tulee määränneeksi omaisuudestaan toisin kuin oli tarkoittanut.