Avioero ja ositus

Ositus on tehtävä aina avioeron jälkeen - ennemmin tai myöhemmin

Varaa aika »

Avioero ja Ositus

Avioliitto päättyy joko toisen puolison kuolemaan tai käräjäoikeuteen jätetyn hakemuksen perusteella tuomittuun avioeroon.

Avioeron hakeminen

Kumpi tahansa aviopuolisoista voi hakea avioeroa käräjäoikeudelta. Hakemuksen voi jättää puolisot yhdessä tai erikseen. Toisen puolison yksin jättämä avioero­hakemus annetaan toiselle puolisolle tiedoksi.

Avioeron hakeminen on kaksivaiheinen. Ensimmäisestä avioerohakemuksesta alkaa harkinta-aika, joka kestää kuusi kuukautta. Lopullista avioeroa voi hakea harkinta-ajan jälkeen, jolloin käräjäoikeus tuomitsee avioeroon. Mikäli toisen vaiheen avioerohakemusta ei jätetä, raukeaa avioeroprosessi ja avioliitto jatkuu puolisoiden välillä. Avioeron harkinta-aikaa ei tarvita, mikäli puolisot ovat asuneet yhtäjaksoisesti erillään viimeiset kaksi vuotta.

Miten tapahtuu ositus ja omaisuuden erottelu

Kun avioerohakemus on jätetty käräjä­oikeuteen, voi kumpi tahansa tai kumpikin puolisoista vaatia omaisuuden jakoa eli ositusta tai omaisuuden erottelua toimitettavaksi. Osituksen toimittamiselle ei ole takarajaa. Osituksen jättäminen toimittamatta ei kuitenkaan ole tarkoituksen mukaista, koska ositus tullaan toimittamaan viimeistään toisen puolison kuoleman jälkeen ennen kuin kuolleen puolison omaisuutta voidaan perinnönjaossa jakaa. Tällöin avioerosta on saattanut kulua vuosia, ellei vuosikymmeniä. Ex-puoliso on myös kuolinpesän osakas siihen saakka, kunnes ositus on toimitettu tai todetaan ositus toimitetuksi. Kuolinpesän osakkailla on kuolin­pesässä yhteishallinto, jolloin myös ex-puolison tulee olla päätettävistä asioista samaa mieltä muiden osakkaiden kanssa. 

Omaisuus jaetaan osituksessa puolisoiden kesken tasan, mikäli puolisot eivät ole sopineet avioehtosopimuksella omaisuuden jakamisesta tai omaisuutta ei ole muutoin määrätty avio-oikeuden ulkopuoliseksi omaisuudeksi (esim. lahjakirjalla tai testamentilla). Mikäli taas puolisot ovat sopineet omaisuuden avioehto­sopimuksella avio-oikeuden ulkopuoliseksi omaisuudeksi tai omaisuus on määrätty muutoin avio-oikeuden ulkopuoliseksi omaisuudeksi, toimitetaan ositus ja/tai omaisuuden erottelu sopimuksen mukaisesti. Omaisuuden erottelu toimitetaan silloin, kun puolisoiden avio-oikeus on kokonaan poissuljettu avioehto­sopimuksella.

Ositus toimitetaan siten, että kummankin puolison varat ja velat listataan, jolloin saadaan selville kummankin puolison avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästö. Avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöt lasketaan yhteen ja jaetaan kahdella, jolloin saadaan selville avio-osan suuruus. Mikäli toisella puolisolla on enemmän omaisuutta, on avio-osat tasattava siten, että enemmän omistava maksaa vähemmän omistavalle puolisolle tasinkoa, jonka jälkeen kummallekin puolisolle jää avio-osan suuruinen määrä omaisuutta.

Ositus ja omaisuuden erottelu voidaan tehdä sopimuksella tai pesänjakajan toimituksessa

Ositus ja omaisuuden erottelu voidaan suorittaa sopimuksella, mikäli kumpikin puolisoista siihen suostuu ja omaisuuden jakamisesta päästään sopimukseen. Mikäli puolisot eivät pääse sopimukseen omaisuuden jakamisesta tai toinen puoliso ei suostu sopimusjakoon, voi toinen puoliso hakea pesänjakajan määräämistä käräjä­oikeudelta. Pesänjakaja suorittaa osituksen tai omaisuuden erottelun.

 Lue lisää pesänjakajasta täältä.

Ota yhteyttä »

Ilmainen alkuneuvottelu

Meillä alkuneuvottelu (15 min) on MAKSUTONTA. Neuvottelusta ei peritä palkkiota, mikäli se ei johda toimeksiantoon. Voit ottaa meihin helposti yhteyttä esimerkiksi oheisella lomakkeella ja palaamme asiaasi viipymättä. Olemme luottamuksesi arvoisia. Kiitos!

 
Sivukartta