Lapsen huolto ja asuminen
Lapsen huollon tarkoituksena on taata lapsen tasapainoinen kehitys ja hyvinvointi. Huollon tulee turvata myönteiset ja läheiset ihmissuhteet erityisesti lapsen ja hänen vanhempiensa välillä. Myös muita lapselle tärkeitä ihmissuhteita tulee vaalia. Lapsen huoltaja päättää lapsen hoidosta, kasvatuksesta, koulutuksesta, asuinpaikasta, harrastuksista sekä muista henkilökohtaisista asioista.
Lapsen huoltajia ovat pääsääntöisesti hänen vanhempansa. Huoltolain perusperiaatteena on vanhempien yhteisen huollon ensisijaisuus. Yhteishuolto velvoittaa huoltajat yhteistoimintaan lasta koskevissa asioissa. Tämä merkitsee, että huoltajien tulee tehdä yhdessä päätökset lasta koskevissa merkittävissä asioissa. Mikäli vanhempien riitaisuus estää heidän yhteistoimintansa, voi se merkitä lapselle tärkeiden päätösten estymistä tai viivästymistä. Mikäli vanhemmat eivät pysty yhdessä päättämään lapselle tärkeistä asioista, voidaan lapsen huolto määrätä yksin toiselle vanhemmalle. Yksinhuolto merkitsee, ettei toisella vanhemmalla ole oikeutta päättää lapsen asioista. Lisäksi lapsen huolto voi olla yhteinen, mutta huoltajien ollessa tietystä seikasta erimielisiä voidaan siitä määrätä siten, että toinen huoltaja voi päättää yksin riitaisesta lapseen liittyvästä seikasta.
Lapsen vanhempien tulee päättää eron sattuessa siitä, missä lapsi asuu. Vanhempien ollessa yksimielisiä, voidaan lapsen asumisesta vanhempien välillä päättää lapsen edun mukaisesti melko joustavasti. Lapsi voi asua pääasiassa toisen vanhemman luona tai vuorotellen kummankin vanhemman luona (vuoroviikkoasuminen). Lapsella voi kuitenkin olla vain yksi virallinen asuinpaikka, vaikka vanhemmat olisivat sopineet, että lapsi asuu yhtä paljon kummankin vanhemman luona.
Lapsen huoltoa ja asumista koskevat kysymykset voivat esimerkiksi vanhempien eron sattuessa aiheuttaa kitkaa vanhempien välille ja johtaa pahimmillaan pitkiin ja kalliisiin oikeuskiistoihin sekä siihen, ettei toinen vanhempi saa tavata lastaan. Ajoissa ulkopuolisen avun hankkiminen oikeudellisissa kysymyksissä kannattaa tehdä ennen tilanteen kärjistymistä.