Riita-asian ratkaiseminen
Vanhemmat voivat sopia lapsen huollosta, asumisesta, tapaamisoikeudesta sekä elatuksesta. Jotta sopimus olisi täytäntöönpanokelpoinen, tulee sopimus vahvistuttaa lapsen asuinkunnan lastenvalvojalla. Lastenvalvoja vahvistaa sopimuksen, mikäli se on lapsen edun mukainen.
Mikäli vanhemmat eivät pääse sopuun lapsen huollosta, asumisesta, tapaamisoikeudesta tai elatuksesta, joudutaan ratkaisua hakemaan tuomioistuimesta. Koska lapsiriidat tuomioistuimissa ovat usein pitkiä, kuormittavia ja raskaita, on perinteisen oikeudenkäynnin vaihtoehtona tuomioistuimissa asiantuntija-avusteinen sovittelu. Sovittelussa pyritään ratkaisemaan asia osapuolten kesken asiantuntijoiden avustuksella. Mikäli sovittelu ei tuota tulosta, asia siirretään tuomarin ratkaistavaksi.
Tuomioistuimen tulee ottaa ratkaisussaan huomioon lapsen etu. Tuomioistuin voi pyytää sosiaalilautakunnalta ns. olosuhdeselvityksen, jossa selvitetään tosiseikat lapsen ja kummankin vanhemman olosuhteista sekä kuullaan vanhempia ja lasta. Tällöin saadaan selville myös lapsen oma näkemys. Selvityksen tekijöillä ei ole vastuuta asian ratkaisemisesta. Selvityksen tarkoituksena on saada tuomioistuimelle sellaisia tietoja, joilla on merkitystä asiaa ratkaistaessa ja joita tuomioistuimen on vaikea muutoin saada. Selvitys on osa oikeudenkäyntiaineistoa.
Mikäli lapsen etu vaatii, ettei ratkaisua voida jonkin asian osalta odottaa olosuhdeselvityksen jälkeiseen aikaan, voidaan vaatia väliaikaismääräystä lapsen huollon, asumisen tai tapaamisoikeuden osalta. Vaatimus väliaikaismääräyksestä on käsiteltävä kiireellisenä. Mikäli tuomioistuin antaa väliaikaismääräyksen, on se voimassa siihen saakka, kunnes tuomioistuin antaa asiassa lopullisen päätöksen, antaa uuden väliaikaismääräyksen tai peruuttaa antamansa määräyksen.